Home » Meer informatie » Kunststof kozijnen reinigen

 

Kunststof kozijnen reinigen

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm. Vervuiling door klimatologische invloeden zullen echter blijven. Het is daarom aan te bevelen uw kozijnen periodiek te reinigen. Dit kan bijvoorbeeld gelijktijdig gebeuren met het lappen van de ramen.

Reinigen kozijnen

U kunt het kozijn schoonmaken met ieder normaal huishoudsopje, waarmee u ook het glas reinigt. Nooit schoonmaken met een schuurmiddel, schuurspons of agressief reinigingsmiddel. De kozijnopeningen bij draaiende delen goed reinigen i.v.m waterafvoer.

Hang en sluitwerk

De over elkaar schuivende delen kunt u licht voorzien van een zuurvrije olie (1 á 2 x per jaar is voldoende); Indien de schuivende delen een witte waas vertonen, dient dit vaker te gebeuren. Scharnieren nooit behandelen met olie of grafiet. Deze zijn namelijk vaak voorzien van nylonlagers, die door olie of grafiet aangetast worden.

Het beslag dient jaarlijks, op de plekken waar dat met een oliespuitje is aangegeven, licht geolied te worden. Een deur of raam zal altijd enigszins aanlopen. In gesloten toestand, rust de kunststof deur of het raam iets onder op een oploopnok en geeft derhalve het idee bij het sluiten iets aan te lopen. Loopt een
deur of raam te veel aan, laat u dit echter aan de vakman over.

Schoonmaaktips

Vervuiling Behandelen 
Vet, verf, kitten, roet of siliconen met wasbenzine; echter wel in beperkte mate gebruiken, daar anders verkleuringen ontstaan
Gips, kalk, mortel of spax met water en zeep; pas daarbij op dat u geen krassen maakt met de vervuiling
Potlood, viltstift of balpeninkt met een normaal, niet agressief reinigingsmiddel.